Utrechtse Heuvelrug | Leuk wandelen in een prachtig stukje Nederland

Wandelen doet ons nomads goed. Zeker als je gaat wandelen in een prachtige omgeving. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is zo’n prachtige omgeving. Dit is een bosrijk gebied in het midden van Nederland met vele wandelroutes en bezienswaardigheden.

Je hoeft je niet ver van huis te bevinden om in een fantastische omgeving te wandelen. Lees snel verder voor de mooiste plekjes en bezienswaardigheden op de Utrechtse Heuvelrug.

 

Het Leersumse Veld

Laten we beginnen bij, wat men noemt, het stilste plekje in Nederland: Het Leersumse Veld. Een prachtig stuk natuur wat is ontstaan door ontbossing en overbeweiding. Dit is een gedeelte van de Utrechtse Heuvelrug wat je niet kan overslaan.

Wandelen door dit gevarieerde landschap is rustgevend en indrukwekkend tegelijk. Wandelroute Leersumse veld is een gele route van Staatsbosbeheer en is maar liefst 6,2 kilometer lang. Je begint in het bos gevolgd door een uitgestrekt begrazingsgebied met heide. Als je geluk hebt zie je hier de koeien, schapen en geiten grazen.

Tip van nomad to nomad: Zet je wekker vroeg, neem een thermosfles en boterhammetje mee, hup naar het Leersumse Veld, ga zitten op een bankje (geloof me die zijn er genoeg) en geniet intens van je ochtend in de stille natuur.

De Top van het Amerongse Bos

Wandelen in het Amerongse bos is wederom een geweldige ervaring. De top van de Amerongse berg is maar liefst 70 meter hoog. Het is zeker de moeite waard om deze te beklimmen en vergeet niet van het uitzicht te genieten!

Er zijn veel verschillende routes welke worden aangegeven door middel van kleuren. De Leemkuilroute (gele paaltjes) is een heerlijke wandeling van 8,2 kilometer waar je op het hoogste punt uitkijkt over de Betuwe.

Een andere mooie route, van 7,4 kilometer, is de Galgenbergroute (groene paaltjes). De berg is 45 meter hoog en je kijkt wederom uit over de prachtige Betuwe. Uiteraard is het niet gebruikelijk om veel lawaai te maken in een bos, maar als je extra stil bent, heb je kans om hertjes te spotten. Hoe leuk is dat?!

De parkeergelegenheid voor auto’s bij het startpunt van de verschillende routes is overigens erg goed.

Pyramide van Austerlitz

Op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug vind je de Pyramide van Austerlitz. Dit monument uit 1804 is een eerbetoon aan Napoleon Bonaparte. Je kunt de pyramide beklimmen en je hebt hier prachtig uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug. Er is op en rondom de pyramide van alles te leren over de geschiedenis en heldendaden van Napoleon.

Ook hier zijn verschillende wandelroutes te vinden. Volg hiervoor de vierkante blauwe paaltjes. De routes verschillen van driekwartier tot drie uur wandelen.

Van al het wandelen krijg je honger en dorst. Bij de Pyramide van Austerlitz is een horecagelegenheid te vinden waar je op een terrasje kan plaatsnemen voor een hapje en een drankje.

 

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is oprecht geweldig, maar onmogelijk om op deze pagina alles te behandelen. Met bovenstaande wandelroutes en de Pyramide van Austerlitz heb je in ieder geval al veel mooie plekken om te ontdekken.

Meer ontdekken over leuke plekjes dichtbij huis? Bekijk onze pagina over Nederland.

Lees over onze andere avonturen